sobota, 14 września 2013

Smaczne kino - "Niebo w gębie"

Film opowiada historię Hortense Laborie, która przez dwa lata prowadziła prywatną kuchnię prezydenta Francji François Mitteranda. Kobieta musiała zmierzyć się wymogami politycznej etykiety, nieprzychylnym stosunkiem do niej pozostałych kucharzy gotujących w Pałacu Elizejskim czy biurokratycznym stosunkiem do jedzenia pracówników prezydenckiej kancelarii. To wszystko jednak można zaliczyć do pobocznych, napędzających akcję, wątków. Bez wątpienia główną rolę w filmie gra jedzenie i pasja z jaką jest przygotowywane. Wielokrotne próby stworzenia idealnego kukurydzianego chleba czy sera wytwarzanego ze zsiadłego mleka są bardziej wciągające niż niejeden widowiskowy pościg samochodów. Film przede wszystkim dla pasjonatów francuskiej kuchni, przed obejrzeniem radzę zaopatrzeć się w składniki, na którąś z jej potraw - seans bardzo pobudza potrzebę natychmiastowego upichcenia czegoś pysznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz