środa, 18 września 2013

Sakiewki z ciasta francuskiego

Postanowiłam wyrobić własne ciasto francuskie, do tej pory, nie będę ukrywać, z własnego lenistwa kupowałam gotowe ciasto w sklepie. Jak wiadomo zrobienie klasyczneg ciasta francuskiego zajmuje bardzo dużo czasu, na szczęście Michel Roux opatentował jego szybszą wersję, która pozwala zaoszczędzić sporo czasu, a ciasto rośnie prawie tak, jak klasyczne.

Uproszczone ciasto francuskie
(przepis podzodzi z książki "Ciasta" Michela Rouxa)

Porcja na 1,2 kg:
500g mąki
500g zimnego masła, pociętego w drobną kostkę
1łyżeczka soli
250 ml lodowatej wody

Na stolnicy usypać górkę z mąki i zrobić w niej wgłębienie. Wsypać kostki masła i sól, po czym czubkami palców jednej ręki łączyć je, a drugą stopniowo zagarniać mąkę. 
Kiedy kostki masła zmienią się w małe kawałeczki, a ciasto jest ziarniste, stopniowo dodawać lodowatą wodę i mieszać, aż składniki się połączą. Należy uważać, żeby zbytnio nie wyrobić ciasta. Utworzyć kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 20 minut.
Posypać stolnicę mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o bokach 40 x 20 cm. Złożyć na trzy i obrócić o 90 st. Rozwałkować znowu na prostokąt o tych samych wymiarach i znowu złożyć na trzy. To są pierwsze dwa złożenia. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wyrobić ciasto jeszcze dwa razy, wałkując i składając jak poprzednio. W sumie mają być cztery złożenia. Teraz ciasto jest gotowe. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed użyciem.


Sakiewki z ciasta francuskiego

Składniki:

250g ciasta francuskiego
2 gruszki
2 jabłka
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Jabłka i gruszki pokroić w drobną kostkę, wymieszać z przyprawami i cukrem. Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C. Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 5 mm (maksymalnie!) i wykrajać za pomocą szklanki krążki. Na środku każdego ułożyć odrobinę owoców (około pół łyżeczki) i zebrać palcami końce ciasta, tak aby powstały małe sakiewki. Układać na blasze (używam teflonowej maty) w niewielkiej odległości od siebie. Piec około 15-20 minut aż się zarumienią. Wyjąć, ostudzić, zajadać. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz