wtorek, 17 września 2013

Muffiny serowe idealne na imprezę

Te muffiny robiłam mnóstwo razy - z różnymi serami, z dodatkiem kabanosów, posypane na wierzchu różnymi ziarnami i przyprawami, za każdym razem wychodzą miękkie, wilgotne i bardzo smaczne. Wam też polecam poeksperymentować i dodać do ciasta ulubione przyprawy, ziarna albo wybrać inny ser, np. parmezan, oscypek czy mozzarellę. Muffiny świetnie sprawdzają się na imprezach, jako przegryzka do piwa czy dodatek do sałatki.


Muffiny serowe

Składniki (na 12-15 sztuk):

300g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
150g sera gouda
jajko
5 łyżek oliwy z oliwek
300g maślanki
garść ziaren słonecznika
garść sezamu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temp. 200 st. C, przygotować foremki do muffinów (wciąż używam silikonowych). Ser zetrzeć na tarce. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej roztrzepać jajko z oliwą i maślanką. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać, na koniec dodać żółty ser. Foremki wypełnić ciastem do 3/4 wysokości. Każdą muffinkę posypać ziarnami słonecznika i sezamu. Piec około 20 minut na złoty kolor. Po wyjęciu muffinów z piekarnika odstawić na 5 minut, potem wyjąć z foremek i ostudzić. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz