czwartek, 18 października 2012

Chlebek bananowy Sophie Dahl

Idzie jesień, za nią zima, ten przepis jest idealny na deszcz, śnieg i zimno. Gwarantuję, że chlebek wywoła uśmiech na twarzy każdego, kto cierpi z powodu końca lata.


Chlebek bananowy

Składniki:

4 bardzo dojrzałe banany
150 g brązowego cukru
1 jajko, rozbełtane
75 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
170 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180 st C. Podłużną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać tartą bułką lub mąką. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem, masłem i wanilią. Mąkę wymieszać z solą i sodą i dodać do bananów. Dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika i piec godzinę. Ciasto początkowo rośnie bardzo opornie, nie należy się tym przejmować. Później powinno wypełnić całą blachę. Po upieczeniu ostudzić w formie.

Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz